четвер, 25 червня 2009 р.

Саморобний вітрогенератор Теда Баєра

Тед Баєр - винахідник цілої серії невеликих вітрогенераторів, призначених для використання в країнах, що розвиваються. Ці вітрогенератори відрізняються простотою і достатньою потужністю. Алюмінієві лопаті вітряка виготовляються з м'яких алюмінієвих смуг, які часто використовуються при виготовленні підвісних стель. Для збільшення жорсткості, дві 40 см. секції скріплюються заклепками, аби вийшла єдина лопать. Лопаті, у свою чергу, закріплюються на спицях велосипедного колеса. Конструкцію, що вийшла, можна поглянути на знімках.


Генератор, який використаний двигун на постійних магнітах, і приводний пас, стійкий до ультрафіолетового випромінювання, отримується в будь-якому відповідному магазині. Вихідний струм, що досягає 2 Ампер на швидкості 20 км/ч (при 18-20 Вольт), буде достатньо для того, щоб скласти цінову конкуренцію енергії, що отримується від сонячних батарей (звичайно, за наявності вітру). Загальна вартість саморобного вітрогенератора склала для автора менше $80 і це при тому, що практично всі запчастини були куплені новими. Найдорожчими з комплектуючих, виявилися генератор постійного струму (близько $30) і стійкий до ультрафіолету приводний пас (порядка $3-5 за 30 см.), який використовується переважно в сільському господарстві для приводу конвеєрів.
Вітряк оснащений хвостовим оперенням (див. картинку). Балка хвоста виготовлена з пластикової труби ПВХ. Важливо, аби в конструкції використовувалося лише заднє колесо велосипеда діаметром 24 - 27 дюймів. Колесо прикріпляється до торцевої заглушки пластикової труби, в якій посередині свердлиться отвір.Як генератор - використаний двигун постійного струму з робочою напругою 24В, які використовувалися в старих моделях комп'ютерів для приводу дисків. Такі мотори можна знайти на старих розвалах комп'ютерної техніки, або навіть в деяких інтернет-магазинах. Наступне посилання веде на сторінку з детальнішою інформацією по двигунах: http://www.otherpower.com/otherpower_experiments_tapedrivemotors.html
Генератор кріпиться до вітряка за допомогою звичайного кутника. Повинна вийти міцна поличка. Двигун разом з поличкою закріплюються за допомогою хомутів. Жердина, на якій кріпиться вітряк, є одночасно і жолобом для електропроводки. Зверху металевої жердини, на якій кріпиться вітряк, прикручений невеликий відрізок ПВХ трубки, який контактує з пластиком корпусу вітряка, тобто виходить підшипник - пластик по пластику.
Вага хвоста вітрогенератора підбирається з такого розрахунку, аби він зрівноважив всю конструкцію. Конструктор вітряка, Тед Баєр, використовував для урівноваження всієї конструкції потрібну кількість одинцентових монет. А на що ще вони придатні?
Нижче слідує підбірка фотографій конструкцій саморобного вітряка, що вийшли. На жаль, детальніших фотографій немає.



Тестування
Як тестовий майданчик використовувався автомобіль-мінівен Windstar з санчатами вгорі для кріплення багажника і встановленою платформою. Як тренога для кріплення вітряка використовувався набір для монтажу ТБ антени на даху будівель. Показники швидкості вітру, напруга і сили струму були зняті і записані на цифрову камеру. Відео, що вийшло, на жаль, автор так і не виклав для загального огляду.(Напис на фото нижче: 2А, 16В, 32Вт при 20км/ч. Прим.рід.)


Кріплення лопастей
Лопаті саморобного вітрогенератора кріпляться до велосипедного колеса шляхом загинання алюмінію довкола однієї спиці і зачеплення зігнутого штифта довкола іншої спиці. Крюк, або зігнутий штифт, вставляється в просвердлений на лопаті вітряка отвір.



Подробиці установки лопаті вітряка
На картинці детально показано як кріпиться лопать вітрогенератора. Лопать загинається довкола спиці уручну. Для цього можна використовувати відрізок металевої лозини діаметром 3 мм. Алюмінієвий матеріал лопаті, який використовував автор, декілька товще за те, який можна часто зустріти в магазинах. У випадку якщо використовуватиметься тонкий алюміній, автор пропонує скріпити два аркуші разом (за допомогою заклепок, або двостороннього скотча) для того, щоб отримати лопать достатньої товщини і жорсткості. Лопаті саморобного втряка, також, можна виготовити з дерева (3 мм. фанери, шпони) або з пластика.


Приводний пас генератора
На фото можна детальніше розглянути кріплення генератора вітряка, шківа ременя і самого приводного ременя.


Існує безліч різновидів саморобних вітрогенераторів. Тут представлена найбільш вдала конструкція з точки зору вихідної потужності. У ній використано два колеса і два генератори. А взагалі, дайте волю Вашій уяві. Наш девіз: "як багато ти зможеш зробити з мінімуму деталей".


А тут представлений варіант саморобного вітряка з одним генератором. Пластикова горизонтальна балка, що сполучає обоє ротора вітряка, має бути посилена металевою трубою. Хороший баланс всієї конструкції цього вітряка досягається шляхом розміщення генератора як можна ближче до центру осі обертання. Потрібно більше потужності...? Додайте велоколес або просто відкрийте міні ферму з саморобними вітрогенераторами. Наша основна ідея: вітрогенератор - це гідна альтернатива сонячним батареям. розширюваний, простій у виготовленні і дешевий.



Зверніть увагу на спеціальні фітинги - з'єднувачі для пластикових труб. У цій конструкції саморобного вітрогенератора використано два забавні з'єднання: 5-ти сторонній і однобічний фітинги. Всі з'єднання скріплені за допомогою гвинтів, що не дає їм розбовтатися. 5-ти сторонній фітинг підтримує горизонтальну і хвостову балку вітряка. Горизонтальна балка посилена зсередини металевою трубою, що додає конструкції додаткову жорсткість. Нагорі всієї конструкції розташований 3-х сторонній фітинг, обрізаний таким чином, що він формує поличку для кріплення генератора, який притягнутий до нього хомутами.
Всі шківи, які використані в конструкціях саморобних вітряків, без особливих проблем, куплені авторами саморобок в спеціалізованих магазинах.

Оригінал статті на Instructables.com

26 коментарів:

  1. КРУТО АЛЕ ДЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ТАКУ ЕНЕРГІЮ АДЖЕ ПОТУЖНІСТЬ ТАКИХ ВІТРЯКІВ НЕДОСТАТНЯ ДЛЯ СВІТІННЯ ХОЧАБ ОДНОЇ 100 ВАТНОЇ ЛАМПОЧКИ! А ЗАГАЛОМ ДУЖЕ КРЕАТИВНО

    ВідповістиВидалити
  2. Потрібно 14 таких генераторів, щоб засвітити 5 100 ватних лампочок. А значить треба 1120 доларів щоб їх зробити. Отже, щоб вони відробили необхідно 74667 годин а це 8.5 років.

    ВідповістиВидалити
  3. використання вітряків дешеве і корисне!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  4. Замість 100 ватних користуйся люмінісцентними)))

    ВідповістиВидалити
  5. Ну раз так, тоді спалимо всю нафту, використаємо все вугілля, а коли настане повний пі.. з екологією, подумаємо про вітряки)))

    ВідповістиВидалити
  6. яка мошчность генератора

    ВідповістиВидалити
  7. а ти попробуй генератор от самольота он примерно 500В видает електрической енергии

    ВідповістиВидалити
  8. Австрія випускає вітрогенератори потужністю 10 МВт, діаметр ротора - 190 м!!! Це енергія майбутнього...

    ВідповістиВидалити
  9. можна зробити освітлення 12w

    ВідповістиВидалити
  10. використання вітряків на даний час є дорогим!!! треба чекати поки НТП цю енергію здешевить щоб вона могла бути доступніша... правильно сказано що це енергія майбутнього!

    ВідповістиВидалити
  11. вітряки будуть тоді доступні нам ,коли у нас беде з/п така як там за....

    ВідповістиВидалити
  12. вітрогенератори це дуже класна штука, але боюсь що коли люди почнуть масово іх встановлювати то наша голодна влада враз поставить податок на такий вид енергії.

    ВідповістиВидалити
  13. різниці немає скількох вольтові лампочки ставити всі електро прилади споживають вати, тобто чи 12 вольт через трансформатор струму чи 220 без нього споживча потужність та яскравість освітленя залишиться одинаковою...

    ВідповістиВидалити
  14. використовуючи люмінісцентні лампи чи ці нові економні лампочки потрібно враховувати що для них потрібна висока стартова потужність...

    ВідповістиВидалити
  15. де взяти такий генератор?

    ВідповістиВидалити
  16. А ви спробуйте генератор під;єднати до чотирьох акумуляторів а до акумулятора підключіть інвертор!!!Побачите що з цього вийде!)))*

    ВідповістиВидалити
  17. А діодна система освітить територію в 20 соток. Один продектор від 1 -12 ВТ

    ВідповістиВидалити
  18. Цей вітряк чисто для задоволення.Я сам зробив...А толку практично ноль.

    ВідповістиВидалити
  19. прикольно через преобразователь работает легко ноут даже авто чяйн по очереди генератор 12в

    ВідповістиВидалити
  20. Ніхто не знає де можна купити сам генератор, хочу поставити на річці турбіне колесо а генератора нікде нема купити якщо хтось знає підскажіть dron1357@yandex.ru

    ВідповістиВидалити
  21. Можна викорстати мотор постійного струму

    ВідповістиВидалити
  22. для чого ця вся морока...легше готовий зі вісм причандалом купити http://dubno.rov.slando.ua/obyavlenie/vtrogenerator-zaryadne-nverter-ID6vAj5.html

    ВідповістиВидалити
  23. Супер! Один такий генератор здатен накопичити протягом доби 800ВА електроенергії. А це цілком достатньо для того аби освітлювати невеликий будиночок світлодіожними лампами у вечірній час, і скажімо 2-3 години попрацювати за ноутбуком.

    ВідповістиВидалити